Otteita oppimisen ja kokemusten luettelosta

 

Työkokemus

Syksy 2022– Tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopistossa

Tutkin henkisen työn työsuojelun vaiheita osana työsuojeluhallinnon toimintaa 1980-luvun lopulta 2010-luvun alkuun. Väitöskirjani on määrä valmistua 2026–2027.

Tutkijaesittelyni Jyväskylän yliopiston sivulla. 

University of Jyväskylä, Department of History and Ethnology, Staff: Doctoral student, Karjalainen Merja

 

2020/2021– Työelämäkehittäjä, tietokirjailija ja yrittäjä

Syksyllä 2022 päivitin e-kirjaksi kaksi vuotta aiemmin painettuna ilmestyneen kirjani Jaksamisen rajat – Psykososiaalinen kuormitus, työuupumus ja työsuojelu. Kirjojen kirjoittamisesta en koskaan haaveillut, mutta se osoittauatuikin reitiksi väitöskirjatutkimuksen pariin. Tiedonjano ja uteliaisuus ovat vain kasvaneet.

Syksyllä 2020 sain valmiiksi työyhteisöpedagogin opintoni Humanistisessa ammattikorkeakoulussa Humakissa. Tutkinto antoi varmuutta käytännön kehittämistyöhön ja kouluttamiseen. Työpaikoilla tarvitaan uudenlaista työsuojeluosaamista ja uudenlaisia keinoja erityisesti psykososiaalisen kuormituksen tunnistamiseen ja hallintaan: yhteisvastuullista yritys- ja organisaatiokulttuuria. Yhteisvastuullisen yrityskulttuurin konsepti syntyi Dagsmark Petfood Oy:n hankkeessa yhteistyössä työsuojelukouluttaja Tiina Liuksen kanssa. Startupista kestävään kasvuun -hankkeen lisätiedot ja loppuraportti löytyvät Työsuojelurahaston sivulta, hankenumero 2120228.

Tähän elämänvaiheeseen liittyy myös toiveeni vähentää reissaamista, rakentaa uudenlaista tasapainoa työn ja muun elämän välille sekä elää vanhalla kotipaikallani maalla Pieksämäen laitamilla.

 

2018–2007 Päätoimittaja ja toimituspäällikkö Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä

Matkani työhyvinvoinnin, työkyvyn, työsuojelun, työturvallisuuden ja työterveyden aihepiireihin alkoi vuonna 2007, kun minut palkattiin Työterveyslaitokseen uudistamaan 1971 perustettu Työ Terveys Turvallisuus -lehti, tuomaan se ilmaisultaan ja visuaalisuudeltaan 2000-luvulle.

Työskentelin seitsemän vuotta TTT-lehden toimituspäällikkönä Työterveyslaitoksen silloisen pääjohtajan Harri Vainion ollessa lehden virallinen päätoimittaja. Kun Työterveyslaitos halusi säästösyistä lakkauttaa arvostetun ja lukijoilleen tärkeän lehtensä vuonna 2014, päätin etsiä sille uuden kustantajan.

Aiemmin pääosin julkisin varoin ilmaiseksi työpaikkojen työsuojelutoimijoille jaetun lehden yli 55 000 kappaleen levikki korvautui vuoden 2015 alussa muutamalla tuhannella maksullisella tilauksella, verkkojulkaisemisella ja mediamyynnin tuotoilla. Työterveyslaitoksen aikainen kuuden hengen toimitus kutistui yhteen palkattuun työntekijään, minuun päätoimittajana. Se tarkoitti yhteistyöverkostojen entistä monipuolisempaa hyödyntämistä ja hoitamista, ja järjettömän rankkaa urakointia. TTT-lehti jäi henkiin.

Irtisanouduin päätoimittajan tehtävistä tammikuussa 2018. Olin yrittänyt edistää työpaikkojen työhyvinvointia ja työsuojelua, mutta oman työni arki ja jaksamiseni olivat pahasti ristiriidassa levittämäni tiedon kanssa.

 

2007–1999 Toimitussihteeri Matkaoppaassa, Me Naisissa ja Cosmopolitanissa

Kaupallisen aikakauslehdistön keinot – muun muassa tekstin ja visuaalisuuden yhteispaketoinnin ja lukijoiden palvelemisen – opin Sanoma Magazines Finlandin palveluksessa. Minulle aikakauslehtityön oppiminen on vertautunut käsityöläisammatteihin: työ opitaan käytännössä ja osana työyhteisön ammattilaisten ketjua.

Vuosina 1999–2007 ehdin työskennellä toimitussihteerinä kolmessa Sanoma Magazines Finlandin aikakauslehdessä: kansainvälisen tiukasti konseptoidun Cosmopolitanin lanseeraustiimissä, 50-vuotiaana isoon uudistusprosessiin päätyneessä Me Naisissa ja lukijoiden matkailutarinoista eläneessä Matkaoppaassa.

 

1999–1991 Freelancer ja Kotilieden, Me Naisten ja Opettaja-lehden vakituinen avustaja
1991–1987 Kesätoimittaja Me Naisissa, Kotiliedessä, Savon Sanomissa ja Pieksämäen Lehdessä

 

Opinnot

1995–2020 Filosofian maisteri, työyhteisöpedagogi, Johtamisen erikoistutkinto, Viestinnän johtamisen koulutusohjelma, yrittäjyyskurssit…

Olen aina rakastanut uuden oppimista, joten tässä tärkeimmät…

  • Jyväskylän yliopistossa muinoin suoritetusta filosofian maisterin tutkinnosta tuli laaja. Pääaineni oli Suomen historia. Aineopinnot tein kasvatustieteestä, valtio-opista ja yleisestä historiasta sekä perusopinnot kansantaloustieteestä ja kirjoittamisesta. Lisäksi hankin historian ja yhteiskuntaopin aineenopettajan pätevyyden. Nyt on jatko-opintojen ja väitöskirjatutkimuksen vuoro.
  • Humanistisessa ammattikorkeakoulussa Helsingissä opiskelin työyhteisöjen kehittämiseen erikoistuneeksi yhteisöpedagogiksi. Opinnäytetyöni verkossa: Työsuojelunäkökulma työn psykososiaaliseen ylikuormitukseen – Yksilön tarina työn muutoksen ja uuvuttavuuden kuvaajana.
  • Helsingin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa olen suorittanut Viestinnän johtamisen koulutusohjelman.
  • Johtamistaidon opistossa tein JETin eli Johtamistaidon erikoistutkinnon.
  • Suomen Yrittäjäopiston Yrityksen kasvubuustaaja -koulutuksen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun XAMKin yrittäjäkurssinkin olen käynyt.

 

Luottamustoimet

  • Aikakauslehtien Liiton hallituksen jäsen 2013–2017 ja hallituksen varapuheenjohtaja 2015–2017, Ammatti- ja järjestölehtien työryhmän puheenjohtaja 2015–2017 ja jäsen 2010–2015 sekä Aikakauslehti opinnoissa työryhmän jäsen 2013–2015.
  • Tampereen messujen EuroSafety- ja Työhyvinvointi-messutoimikunnan jäsen 2008–2017.
  • Varatyösuojeluvaltuutettu, Sanoma Magazines Finland 2002–2006.

 

Jaa: