STT:n tiedote 6.9.2022

Työntekijän työuupumus ja psykososiaalinen työkuormitus voivat tuoda työnantajalle tuomion työturvallisuusrikoksesta.

Työntekijän työuupumus ja psykososiaalinen työkuormitus voivat tuoda työnantajalle tuomion työturvallisuusrikoksesta. 

Merja Karjalainen kuvaa kirjassaan Jaksamisen rajat — Psykososiaalinen kuormitus, työuupumus ja työsuojelu, miten työsuojeluviranomainen toimi hänen tapauksessaan ja millainen kokemus vuosikausien mittainen prosessi oli hänelle ylikuormittuneena ja aivoverenkiertohäiriöön sairastuneena ihmisenä.

Työ ei työturvallisuuslain mukaan saa sairastuttaa tekijäänsä ja työolosuhteista vastaa lopulta aina työnantaja. Jaksamiseen ja ylikuormittumisen torjumiseen tarvitaan uudenlaisia työnantaja- ja työyhteisötaitoja sekä modernia työsuojelun yhteistoimintaa – yhteisvastuullista yritys- ja organisaatiokulttuuria ja 2020-luvun työsuojelua.

Karjalainen tarjoaa kirjassaan pohdittavaa ja vastauksia siihen, mitä tämä tarkoittaa työntekijälle, työnantajalle, esimiehelle, työsuojelupäällikölle, työsuojeluvaltuutetulle ja koko työyhteisölle.

”Nostan työsuojelun mukaan työuupumuskeskusteluun siksi, että työn ja työpaikkojen ongelmasta puhuttaisiin siellä, missä se syntyy, missä se vaikuttaa ja missä se voidaan ratkaista.”

Kirjailijasta

Merja Karjalainen, FM ja yhteisöpedagogi (AMK), on Työ Terveys Turvallisuus -lehden entinen päätoimittaja. Hän tehnyt pitkän uran toimittajana ja erikoistunut työsuojelun ja työhyvinvoinnin aihepiireihin. Parhaillaan hän tutkii Jyväskylän yliopistossa tohtorikoulutettavana henkisen työn työsuojelun historiaa osana työsuojeluhallinnon toimintaa.

Arvostelukappaleet:

Frida Wikblad
frida@basambooks.fi

Jaa: