Tarina puutarhurista ja hänen apulaisistaan

Työpaikka ja yritys on kuin puutarha.

Tarvitaan näkemystä, tietoa, osaamista ja yhteistyötä

Työpaikat ovat kuin eri kehitysvaiheissa olevia puutarhoja.

Ennen kuin voi odottaa orasta, saati satoa, pohjatyöt pitää tehdä huolella. Maaperä pitää tuntea: Mikä siinä kasvaa parhaiten? Millaisia lisäravinteita tarvitaan? Millaisin välinein maa muokataan? Miten ympäristön olosuhteet ja säät vaikuttavat? Mihin riittävät puutarhurin omat tiedot, taidot ja voimat? Keitä tarvitaan avuksi? Miten työt jaetaan? Miten heidän työpanoksensa korvataan? Entä jos tuleekin katovuosi? Miten pidetään kasvun eri vaiheissa tuholaiset ja muut häiriötekijät poissa? Mistä syntyvät työn ilo, imu, hyvä meininki ja menestys? Ja hei, tunnemmehan asiakkaat: kenelle satoamme kasvatamme ja miten heitä osuvimmin herkuillamme palvelemme?

Kati Koivulan piirtämä puutarhuri ja koira perustustöissä.

Olosuhteet voivat yllättää ja yhdessä oppii uutta

Työkavereiden kanssa syntyy hyvää jälkeä.

Joskus voi käydä niinkin, että innostus ohittaa suunnittelun, haasteet ylittävät taidot ja työn määrä käy yli voimien. Niin voi käydä kokeilunhaluiselle startup-viljelijälle mutta myös rutinoituneelle hortonomille. Vaikka säitä ei voi säätää eikä aina heinäsirkkaparvia ennustaa, vaaroja voi ennalta arvioida ja riskejä poistaa tai vähintään minimoida. Siksi tarvitaan työsuojelua. (Tämä on vasta tarinan alku. Jatkuu myöhemmin…)

Verkkosivuillani seikkailevat eläinhahmot ja puutarhuri ovat graafikko Kati Koivulan piirtämiä. Verkkosivujeni ulkoasu on syntynyt yhteistyössä akaalaisen Katin ja laukaalaisen Sivutaikuri Annika Pulkkisen kanssa.

Jaa: